lauantai 29. heinäkuuta 2017

Pyhäjärven ympäri pyöräilyä pitkin Pirkan Pyhän reittiä..

Pieni matkakertomus..

Tämä kesä ei tunnetusti ole ollut helteinen eikä Tampereen seudulla olla vieläkään kunnon helteistä päästy nauttimaan. Joten päätin jo ennakkoon, että kunhan loma alkaa, niin ensimmäisenä hyvänä päivänä lähden kiertämään Pyhäjärven ympäri pitkin Pirkan pyöräilyn Pyhän lenkkiä.
Viime torstai taisi olla ensimmäisen lomaviikkoni ainoa täysin sateeton päivä, josta ennakkoon piti tulla peräti helteinen, mutta siitä tulikin pilvinen. Sinänsä hyvä pyöräily keli, mutta ajoittain kävi viileähkö tuulen vire iholle, vaikka pitkähihainen paita olikin päällä.


Pirkan Pyhä on 40 km pitkä matka, joka alkaa Tampereen jäähallilta Takahuhdista ja kuten yllä olevasta kartasta näkyy, suurin osa reitistä kiertää pitkin Pyhäjärven rantoja. Myös suurin osa kiertämästäni reitistä kulki pitkin hiekkatietä lähellä rantoja. Pirkkalan puolella oli pisimmät asfaltti osuudet, sillä itse kiersin vain Pyhäjärveä ympäri eikä tarkoitus ollutkaan pyöräillä koko Pirkan Pyhää.  Oman matkan pituus oli n. 30km.



Asun Epilässä, joten poikkesin Haapalinnan S-Marketista matkaevästä, hedelmiä, pähkinöitä ja juotavaa. Laskeuduin Haapalinnan kohdalta alas Pyhän reitille. Rannalta näkymä Pispalan harjulle. Näillä rannoilla olen monet kerrat kiertänyt kävellen kamera kainalossa ja muutamaan otteeseen noussut ylös myös Pispalan kuuluisat portaat. Päätin aloittaa reitin pois kaupungista päin, sillä jos jotain olisi myöhemmin tullut, olisin reitin lopussa kuitenkin bussi eli nysseyhteyksien varrella.


Keli oli sinänsä lämmin, mutta koska taivas oli pilvinen, kävi ilmavirta pyöräillessä välillä iholle. Jälkiviisaana olisi pitänyt ostaa se pyöräilytakki, jonka näin Prismassa ja jonka väristä en pitänyt. 


Pyöräilyreitti kulki välillä kauempana rannasta, johtuen osittain maastosta ja osittain asumuksista, joita oli rantatonteilla. 


Kauempana näkyy jo Rajasalmen silta..


Välillä laskeuduin lähemmäksi rantaa kuvaamaan. Vastakkaisella sillalla, pienen poukaman toisella puolella, oli perhe kalassa.


Pitihän se dokumentoida myös oma kulkuväline, jolla arjessa taitan työmatkoja. Kaukana siintää Tampere.




Rajasalmen sillan kupeesta näkymiä.


Vielä riitti virtaa, ei tarvinnut poiketa oikealle lataamoon. Vaikka siellä on tuttuja hoitajia töissä ja minusta olisi pidetty hyvä huoli. 


Näkymä Rajasalmen sillalta toiseen suuntaan, jonne Pyhäjärvi jatkuu pitkälle, mutta oma kunto ei olisi riittänyt polkemaan koko Pyhäjärveä ympäri. 


Vastarannalla tai itseasiassa Näsijärven rannalla Pispalan ja Pyynikin harjujen toisella puolella siintää Näsineula, jonka kupeessa on huvipuisto Särkänniemi. Näsijärven ympäri olisi hienoa myös pyöräillä, mutta huoltojoukko puuttuu ja kuntoni huomioiden reitti vaatisi vähintään teltan mukaan ja suuremman repun eväitä varten.



Rajasalmen sillan toisesta päästä löytyy pyöräilijälle helpotuskeidas, kahvilana ymmärtääkseni vallan maineikas. Mutta pyöräilijän tarpeet tulee sekä tyhjätyiksi että täytetyiksi. Kupponen kuumaa maistui erinomaisesti ja kyytipojaksi sai ottaa vettä. Ja nälkäisille löytyy ruokaisiakin vaihtoehtoja. Poikkesin rantaviivan tuntumassa nappaamassa kuvan sillasta, toisesta vinkkelistä.





Pirkkalan maalaismaisemaa. Matkalla tuli vastaan myös sodan muistomerkki, jonka äärelle pysähdyin hetkeksi.


Kaukana siintää Rajasalmen silta, vaikkei pyöräillen matka niin pitkältä tähän venevalkamaan tuntunutkaan. Kohde sijaitsee jossain Pereen nurkilla.


Pereen rannoilta näkymä Viikin saareen ja Pispalan harjulle. Viikin saareen pääsee reittilaivoilla useamman kerran päivässä. Saaressa taitaa vielä kesäisin olla tanssit ja ymmärtääkseni päivisin saa ruokaa tai ainakin kahvia. Kannattaa googlettaa, jos aikoo turisteilla Tampereella ja haluaa laivaristeilylle. 



Näkymä Pereen uuden asuinalueen rannoilta Tampereen keskustaan. Kaukana siintää omaan makuun ruma Torni hotelli Tampere. Monen onneksi minulta ei kysytty arkkitehtuurisia mielipiteitä, olisin sen kyllä ilmaissut.



Hatanpäällä sijaitsee erittäin kaunis Arboretum, jonka kahvilassa sai pyöräilijä taas hoitaa tarpeensa ja täydentää matkaeväistä vajunutta masuaan ihanaisella jäätelöllä. Ruskea rakennus on vanha sairaalaosasto. Itse olen työskennellyt sekä puistosairaalassa, joka sijaitsee ruskean rakennuksen takana, sekä kotihoidossa Hatanpäällä, jonka toimisto sijaitsee Huvilalla, Arboretumin läheisyydessä. Olisin kuvannut Arboretumin siltoja, mutta niillä oli hää-ym. kuvauksia menossa. Alue on laaja ja ruusuloisto alkaa olla parhaimmillaan. Jälleen kerran suosittelen googlettamaan paikan, on upea turistikohde. 


Tarkempi näkymä Tampereen keskustaa ja Torni hotelli Tamperetta kohti. Ratinan ranta on rakennettu täyteen kerrostaloja. Tavallinen tallaaja, tässä tapauksessa pyöräilijä, pohtii, että milloin koko komeus sortuu ja uppoaa Pyhäjärveen. 




Kiersin entistä työmatkareittiäni rantaa pitkin  kävelysillalle , joka vie Ratinan suvannon yli, Ratinasta kulkijan Laukontorille. Laukontori on avoinna kesäisin. Valikoimista löytyy marjoja, vihanneksia, perunoita sekä kahviloita ja grillejä. Laukontorilla on myös kirpputori toriaikana sekä satamassa on rantalaivoja janoisille, myös Ratinan puolella. Laukontorilta lähtevät risteilylaivat Viikin saareen ja kauemmaksikin. 




Kaarsin suvannon toiselta puolen Pyynikin reitin juureen, mutta tämä väsynyt matkailija, pyöräilijä, joka on joskus polkenut töistä kotiin Pyynikin rantareittiä ja muisti erittäin jyrkän mäen reitin varrelta, päätti oikaista normaalia työmatkareittiään Pyynikin harjun alapuolella olevan minigolfkentän ja Pyynikin torin kautta suoraan Pispalan valtatietä kotiin. Matkan varrella on erittäin hyvä pyöräilytie, jota pitkin oli väsyneemmänkin pyöräilijän helppo polkea Pispalaan vievä mäki ylös. Jos seuraavalla kerralla aloittaisin reitin Pyynikin rantoja pitkin, niin alkumatkasta jaksaisi polkea tuolle korkealle harjulle ja vaikka poiketa samalla Pyynikin näkötornissa ja täyttää matkamasu makoisalla ja kuuluisalla munkkikahvilan munkilla, niitä varmaan saa myös gluteenittomina.

PS. Tämä kirjoitusohjelma on niin vaikea, että en lähde erikseen kaikkia virheitäni korjaamaan, kun tämä siten poista kaiken kirjoittamani. Joten anteeksi äidinkielen puutteet, jotka saattavat häiritä sivuilleni eksynyttä lukijaa..







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti